Suuline traditsioon - Usk - Maltsvet

Maltsvet olla vist ka jutustaja ümbrusse puutunud. Olnud petis. Võtnud rahva käest raha, selle eest, et ta õpetanud, kuidas taeva saavat. Käskinud haopinu otsa minna ja pilve oodata, mis tuleb ja üles viib. Rahvas seisnud oodates hõlmad lahti.
EKLA, f 199, m 44, 137 (IV-L4) < Paide-Anna khk., Äivere k., Mardi t. < Otiku k. - Hilda Kõrge < Jüri Lillepott, 65 a. (1930)

Matsvet keelanud liha söömist, käsknud maha matta. Ise korjanud öösel maetud liha ära. Ümbruskonnas pole tema pooldajaid ega muid lahkuske olnud.
EKLA, f 199, m 44, 137 (IV-L4) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Villemi t. - Hilda Kõrge < Gustav Valmsen, 65 a. (1930)

Matsvet hullutanud inimesi. Türi õpetaja kutsar olnud maltsveti usku (õp Gromann). Kutsar tahtnud, et naine ja tütar ka läheks sama usku. Ühel sügisööl viinud kutsar naise ja tütre Türi kirikuõpetaja keldri katusele pilve ootama. Valged särgid olnud ainult seljas. Öö külmuse tõttu vist tütar jäänud haigeks ja surnud, kui õpetaja alles laps olnud.
EKLA, f 199, m 44, 137 (IV-L4) < Paide-Anna khk., Paide l. < Lokuta - Hilda Kõrge < Ann Lutrusen, 75 a. (1930)

Maltsvet tahtnud varandust endale, sellepärast meelitanud ta inimesi seda käest ära andma. Ülemiste järvest tahtnud ta rahvast nii läbi viia, et vesi läheb kahele poole, et see nii pole läinud, öelnud ta, et see olla sellepärast, et kõigil ei olevat varandus viimaseni antud.
EKLA, f 199, m 44, 137/8 (IV-L4) < Paide-Anna khk., Kirila k., Uuepiibe t. - Hilda Kõrge < Aleksander Reinmann, 55 a. (1930)

Jutustaja teeninud Vändra kihelkonnas Käru mõisa valitseja juures. Üle viikümne aasta tagasi üks Käru peretütar kusagilt naabruse talust – olnud veel üksik tütar – magatanud Maltsveti, käinud ka tihti Paide vahet. Tüdrukul pidanud laps olema – Maltsvet lubanud ikka ta ära võtta. Tüdruk on haigeks jäänud ja surnud.
Ise olnud Maltsvet vana usklik mees. Suur pikk hall vana. Kannud vesihalle kodukoetud villaseid riideid, suvel valgeid takuseid. Ikka tahtnud ta 16-a. naisi. Jutustaja majas käinud tihti, siis kui ta (jutustaja) on väike olnud. Alati olnud piibel kaenlas – rääkinud ja vaielnud usuasjade üle. Sehvti pole tal neil kellegagi teha olnud – jutustaja olnud liiga väike, teisi naisi pole majas olnud.
EKLA, f 199, m 44, 138 (IV-L4) < Paide-Anna khk., Paide l. < Lokuta - Hilda Kõrge < Ann Lutrusen, 75 a. (1930)

Maltsvetil olnud kaks poega, nende juures ta elanud elu lõpul. Olnud mehine priske mees, valge habe lõua all ja hele pää. Antvärgi moodi olnud riides.
EKLA, f 199, m 44, 138 (IV-L4) < Paide-Anna khk., Valgma k., Pääburi t. - Hilda Kõrge < Kata Indermitte, 69 a. (1930)